Mire jó egy dúla?


Mire jó egy dúla?


  2019. április 26.

Dúla. Micsoda? Kicsoda? Minek? :)

6 pontba szedtem, miért is hasznos egy dúla segítsége szülésnél, kiindulva egyik szüléskísérési tapasztalatomból.

Néhány héttel ezelőtt újra az a megtiszteltetés ért, hogy egy szülésnél lehettem jelen kísérőként. Egy kislány született a világra a marosvásárhelyi megyei kórházban. Bár hétfő délelőtt volt, én is és az apuka is elkísérhettük az anyukát a vajúdás és szülés nehéz de csodás útján, a segítőkész és az anya igényeit meghallgató és tiszteletben tartó ügyeletes csapat mellett.

Megtisztelő volt, hogy ott lehettem. Az élet születésének pillanata nagyon személyes, a család belső történése igazából, amibe betekintést nyerni megtisztelő és bizalmat sejtető.

Az apa jelenléte lenyűgöző volt. Empatikus és tettre kész segítsége oázis volt az anyának. Csak csodálni tudtam, ahogyan mindig tudta, mit suttogjon a fülébe, hogyan ölelje és puszilja! Az öröme pedig, hogy végre a negyedik gyereke születésekor a felesége mellett lehet, minden percben lendületet adott. Megerősödött bennem, mekkora szükség van az apákra szüléskor. Azokra az apákra, akik fel vannak készülve, és tudják mikor, mit kell mondani, hogyan tudnak segíteni, és mi az, amivel esetleg csak hátráltatnák a folyamatot.

Dúlaként, kísérőként pedig elgondolkodtatott, hogy az, amennyit kórházi körülmények között segíteni tudtam, amiről én esetleg azt gondolnám, hogy nem volt túl sok, milyen sokat jelent(het).

Mert mit is tesz egy dúla, és miért válik a vajúdó nő, sőt jobban mondva a babát váró család javára a jelenléte és szolgálata?

Mert

·         segít a mozgásban, ami a tágulási szak gyorsabb lefolyásához járul hozzá,

·         gondoskodik arról, hogy az anyuka egyen, igyon, energiához jusson, ami elengedhetetlen a nehéz munkához,

·         masszázzsal, borogatással segíteni tud a vajúdás erejével való szembenézésben

·         segít a döntéshozásban ha szükséges,

·         biztat, bátorít, gondoskodik arról, hogy a vajúdás megpróbáló ereje, vagy a kívülről érkező elbátortalanító kijelentések ne söpörjék maguk alá az anyukát,

·         segít az érzelmekkel való megbirkózásban,

·         az apa hasznos segítségnek érezheti magát, hisz támogatást kap abban, hogy hogyan lehet leginkább párja támasza,

·         az anyuka azt érezheti, hogy gondoskodnak róla, van biztos pont, ahol mindig megpihenhet, biztonságban érezheti magát.

De nézzük meg néhány pontban azt, amiről a megfigyelések és statisztikák is beszélnek egy dúla szülésnél való jelenlétének haszna kapcsán:

1.       RÖVIDEBB VAJÚDÁS

A statisztikai adatok szerint egy dúla jelenléte 6 órával rövidíti a vajúdás és szülés idejét. Hát ez elég sok! 😊 A dúla vajúdás során olyan javaslatokkal tud segíteni, amelyek segítik a testet lazulni, így könnyebben (=gyorsabban) tud megnyílni és kiengedni. Ugyanakkor segíteni tud abban, hogy a vajúdás első, korai szakaszát otthon, meghitt környezetben tölthesse az anyuka, ne érkezzen túl korán a kórházba, ami lassíthatja vagy akár le is állíthatja az éppen beindult vajúdást.

2.       KEVESEBB FÁJDALOM

Egyszerű, természetes fájdalomcsillapítási technikák alkalmazása a dúlai szolgálat nagy részét teszi ki. Masszázs, borogatás, illatok, mozgás, a gondolatok pozitív irányba való terelése mind hozzátartozik a palettához, és nagyban tudják csökkenteni az észlelt fájdalom mértékét. A gondolatok játéka sokszor megnehezítheti a vajúdás lefolyását. Ennek felismerése és megfelelő irányba terelése kulcsfontosságú a vajúdás során a fájdalom csökkentésében is.

3.       NYUGALOM, BIZTONSÁG

A nyugalom, a lazítás, a biztonságérzet sokat határoz a vajúdás során. Ha sikerül a gondolatainkat és testünket nyugodt, lazult állapotban tartani, ez meg fog mutatkozni a vajúdás erősségén és hosszán, pozitív irányba befolyásolva azt. Sőt talán még élvezhetővé is válik ez a csodás esemény. Bizarrul hangzik? Pedig nem egy és nem két anyuka beszámolója szól arról, hogy meg tudta élni ajándékként, csodálatos történésként, olyannak, amilyennek Isten igazából eltervezte és megalkotta, várva várva a napot, amikor újra átélheti. A dúla a megfelelő információkkal és biztatással segíteni tud a nyugalom megőrzésében. Segít felismerni a kórházba indulás megfelelő idejét, segít, ha döntéshelyzet van. Tapasztalata és tudása annak szolgálatában áll, hogy az anyuka a legnagyobb biztonságban érezhesse magát, mert csak így tud ellazulni és így tudja átadni magát a folyamatnak.

4.       CSÖKKEN A BEAVATKOZÁSOK SZÜKSÉGESSÉGÉNEK VALÓSZÍNŰSÉGE

Nagyon meglepőek az erre vonatkozó statisztikai adatok. Egy törődő és képzett dúla jelenléte és szolgálata a műtétes szülésbefejezés esélyét 50%-kal csökkenti, 30%-kal kevesebb anya érezte szükségességét mesterséges fájdalomcsillapításnak, kevesebbszer vált szükségessé a szülésindítás, oxytocin, fogó vagy vákuum használata.

Mindez annak köszönhető, hogy informáltabban tud döntést hozni a babát váró pár; könnyebben megbirkózik az anyuka a folyamattal a dúlai segítségnek köszönhetően; eleve kevesebb az esélye a kórosan elhúzódó vajúdásnak, illetve a túl korai kórházba érkezésnek (ami bizonyítottan megnöveli az esélyét a beavatkozások „szükségességének”); valamint az anya magabiztosabb és jobban „ura a helyzetnek”.

5.       ÚGY ANYA, MINT APA SZÁMÁRA CSODÁLHATÓBBÁ, ÉLVEZHETŐBBÉ VÁLIK A SZÜLÉS

Hiszem, hogy Isten úgy tervezte el, hogy a szülés egy felemelő esemény, egy átélt csoda, egy istenélmény, egy áldás, egy életre szóló erőforrás és ajándék legyen az anya, sőt az egész család számára. Egy törődő személy folyamatos jelenléte hozzásegítheti a párt ahhoz, hogy szem előtt tartsa azt a nagy csodát és ajándékot, aminek éppen részesei, illetve megerősítheti az Istenbe vetett bizalmat, hitet, és az áldás áramlásának közvetítője lehet.

A legutóbbi kísérés nagyban megerősítette bennem azt, hogy dúlaként igenis hozzájárulhatok ahhoz, hogy az apa is segítő részesévé váljon a folyamatnak, és elemében érezze magát mint családfő, férj és apa, élvezve azt, hogy közvetlen közelről van jelen ennél a szent és csodás eseménynél. Nem volt rajta a nyomás, hogy mindig kell tudja, mi lenne a feleségének a megfelelő szó, érintés, jelenlét, mert ő ismeri a legjobban, és csak rá számíthat szövetségesként az anya. Nem kellett egyszerre ölelnie, masszíroznia és még esetleg vizet is kínálnia, egyszerűen csak együtt lehetett a folyamatban a párjával. Ugyanakkor szabadnak érezhette magát, hogy az aktív támogatást megszakítsa szünetekkel, anélkül, hogy amiatt kelljen aggódnia, hogy magára hagyta párját.

6.       KÖNNYEBB, ÉLVEZHETŐBB GYERMEKÁGYAS IDŐSZAK

A szülést követő órákra, hetekre és hónapokra is kihatással van a dúla jelenléte a szülésnél. A statisztikák szerint azok az anyák, akiknek dúlai segítségben volt részük, könnyebben ráhangolódtak babájukra és mélyebb kötődést tudtak kialakítani vele, így élvezhetőbbé és nyugodtabbá vált a babás élet kezdete. Hogy mi eredményezi ezt, pontosan nem tudjuk, de bizonyosan hozzájárul a kielégítőbb szülésélmény. Féltve óvjuk az anyát, hogy ne csorbuljon magabiztossága és önmagába vetett hite, aminek eredménye, hogy magabiztosabban válik anyává, és hinni tud abban, hogy képes jó anyának lenni. Ugyanakkor a törődés, amit a dúla nyújt, feltölti az anyát, hogy ő is szeretettel akarjon törődni gyermekével.

Talán ez a hat pont elégséges is ahhoz, hogy meggyőződjünk arról, milyen jó és hasznos volna minden szülő nő mellé (ha szeretné) egy törődő, együttérző és képzett dúla. Milyen másképp is kezdődhetne egy csöppség földi élete, ha anyukája megkaphatná a folyamatosan rá figyelő, őt központba helyező dúla szolgálatát.

Ha felkeltette érdeklődésedet ez a néhány sor, és szeretnél többet tudni a dúlaszolgálat gyakorlati kivitelezhetőségéről manapság Marosvásárhelyen, keress bátran. 😊

Ezt olvasta már?