Dunstan csecsemőnyelv


A Dunstan csecsemőnyelv - Dunstan Baby Language (DBL) - babaértő füleket ad a szülőknek. 

Minden csecsemő azzal a képességgel születik, hogy ki tudja fejezni szükségleteit hangokkal. Ha érted a hangjait, már az első napoktól tudhatod, hogy mikor éhes, álmos, görcsöl a hasa, mikor kell böfiznie vagy zavarja valami! 

A DBL érthetővé varázsolja az újszülött hangjait, sírását! Kategorizálja azokat a hangokat, amelyek egy-egy csecsemőkori reflexnek a hanggal egybekötött megnyilvánulásai. Egy egyszerű és univerzális csecsemőnyelv, mely lefordítja a csecsemősírást jelentéssel bíró kommunikációra.

A DBL képzésen megtanulhatod az újszülött kommunikációjának alapjait, az 5 alapvető szükségletre utaló 5 „szót”, ráhangolódni erre a fajta közlésre, és azzal a bizonyossággal fejezheted be, hogy tudod, mire van/lesz szüksége a babádnak, és hogyan elégítsd ki szükségleteit a leghatékonyabban! 

 

A képzést tartja: Mărgulescu Melinda, képzett DBL oktató, Lamaze képesítésű szülésfelkészítő, keresztény dúla és négygyermekes anya

A képzést tartama: 12 db leckevideót,valamint letölthető anyagokat tartalmaz a képzés, összideje közel 3 óra.

A képzés ára: 100 lej vagy 7000 HUF vagy 20 EUR , ami 3 hónapos hozzáférést biztosít a képzés anyagához.

5 egyszerű szó, mely magabiztosságot nyújt az újszülött-gondozáshoz!

Kisbabát váró vagy gondozó anyáknak, apáknak, sőt nagyszülőknek is hasznos, hiánypótló tudást adó ajándék lehet az online Dunstan Babanyelv tanfolyam! 

Ha ajándékutalványként vásárolod a tanfolyamot, 10% kedvezményben részesülsz!

Ehhez a képzés igénylésekor írd a neved mellé, hogy AJÁNDÉKUTALVÁNY

Szeretném megtanulni az újszülöttek kommunikációját!

A DBL használatának közvetlen hatásai:

 • hallod a hangokat és tudod, hogy mire van szüksége a babádnak
 • újszülötted biztonságban érzi magát, mert igényei hatékonyan kielégítődnek, és kötődése zökkenőmentesen alakul
 • újszülőtted kevesebbet fog sírni, és könnyebben, hamarabb fog megnyugodni
 • szülőként kevesebb feszültséget és nagyobb magabiztosságot érzel, és érzed, hogy ura vagy a helyzetnek
 • csökken a családi mindennapok feszültsége, így javul a szülők közti kapcsolat
 • gördülékenyebb a szoptatás
 • az apa könnyebben részt tud vállalni a csecsemőgondozásban
 • hosszabban alszik a baba egyhuzamban, így hosszabban aludhatnak a szülők is

A DBL segíti a szülőket abban, hogy szerető gondoskodással tudjanak újszülöttjük felé fordulni. A biológiai folyamatokat sem logikával, sem matematikával nem lehet kiszámítani. Lehet a babánk ugyanúgy meg lenne lepődve a teste üzenetein, ha tudatosulnának benne ezek a dolgok, mint mi. Nem irányítja ezeket, és nem akarja, hogy éhes vagy álmos legyen. És ha mi segíteni akarunk neki, hogy minél békésebb napjai legyenek, akkor figyeljünk teste jelzéseire, és ezek szerint elégítsük ki szükségleteit. Ha nem reagálunk kellőképpen a szükségleteire, nem önállóságra tanítjuk, hanem elvesszük a biztonságérzetét és bizalmát a világban és az emberekben, beleértve minket is. Nem tudatosan teszi ezt, hanem szintén az ösztönök szintjén működnek, éppen ezért mélyen belíródnak az újszülött lényébe.

Adjuk meg a babának azt, amire szüksége van, akkor, amikor arra neki szüksége van! Ehhez segít hozzá a DBL!
 

Érteni akarom kisbabám sírását, hangjait! Kérem a képzést!

Már az első naptól kezdve értheted, mire van szüksége újszülöttednek! 


Priscilla Dunstan

A DBL Priscilla Dunstan nevéhez fűződik, aki ún. fotografikus memóriával rendelkezik a hangokat illetően. 

1998-ban született meg Tom kisfia, aki hasfájós kisbaba lévén, rengeteget sírt, így az első hetek nagyon megpróbálóak voltak anyukája számára. Amikor már tehetetlenségében együtt sírt kisfiával, Priscilla elhatározta, hogy valahogy megfejti a sírások rejtélyes jelentését. Különleges tehetsége és testének ösztönös reakciói segítségére voltak, és hamarosan el tudta különíteni az éhség hangját a többi sírástól. Ahogy elkezdte kutatva figyelni a sírásokat, rájött, hogy egy bizonyos sírásra teste ösztönösen azzal reagál, hogy beindul a tejleadó reflexe, tehát ez a sírás az éhséget jelentheti. Odafigyelése meglepő eredménnyel járt, ugyanis megfigyelhette, hogy ha akkor szoptatja meg kisfiát, amikor ezt a hangot hallatja, helyesebben cuppan mellre a csöppség, nem fáj a szopizás, és hatékonyabban eszik. 

Ezen a felfedezésen felbuzdulva tovább folytatta a megfigyelést, és hamarosan még négy hangot meg tudott határozni: ha fáradt a csecsemő, ha böfiznie kell, ha bélgörcse van, illetve, ha zavarja valami, a pelenkája, fázik vagy melege van.


Kutatások

1999 és 2006 között összesen 7 országból, több mint 30 nemzetiségből származó, több mint 1000 csecsemővel folytak a kísérletek, kutatások és tesztelések.
 

Először azt vizsgálták meg, hogy más emberek meg tudják-e hallani a sírások közti különbséget, illetve, hogy a sírások ugyanazt jelentik-e különböző csecsemőknél. Aztán rendszerbe foglalták az öt szót, és azt kutatták, hogy milyen hatása van a hangok ismeretének a szülőkre és a csecsemőgondozásra nézve, hogyan segít a DBL a gyakorlatban, illetve kidolgozták a megfelelő reakciókat, nyugtató eljárásokat a hangok kapcsán.

A kutatások és tesztelések erdeménye számokban:

 • a kutatásban részt vevők 100%-a tartotta könnyen érthetőnek a módszert
 • 90% találta hasznosnak a módszert, és ajánlaná másoknak is
 • 70% tartja könnyen használhatónak
 • 70% jelezte vissza azt, hogy a DBL segítségével gyorsabban meg tudta nyugtatni a babáját, mert jobban érti őt
 • 70% érezte magát magabiztosabbnak anyaként
 • 50% jelezte vissza azt, hogy a DBL-t használva hosszabban tud megszakítás nélkül aludni ő és a babája is, illetve jobban is eszik a baba
 • az anyák 50%-a érzett mélyebb kötődést a babájával
 • 3-ból 2 apa jelezte vissza, hogy csökkent a csecsemőgondozással járó stressz, jobban részt tudott venni a csecsemőgondozásban, és javult a párjával a kapcsolata

Mindez néhány hét alatt!
A DBL hatásának kutatása a kötődésre és a fejlődésre folyamatban van.
 

Valóban van jelentése az újszülött sírásának?

Minden újszülött teste közli a szükségleteit. Nem egy tudatos és akaratlagos kommunikációról van szó, hanem egy ösztönös reflexnyelvről. A baba nem akar kommunikálni a sírásával. A szükségleteiből fakadnak. A test jelez valamit, és az adott reflex hangokkal, sírással keveredve eredményezi a DBL-szót. Tehát a baba sírása jelez valamit, nem értelmetlen zaj! Egészen pici korban fizikai szükségleteket. Fontos megjegyeznem viszont, hogy nem a keserves sírásról van szó. A nagyon hangos, keserves sírás annak az eredménye, hogy a baba igénye nem lett kielégítve. Minél hamarabb értik és reagálnak a szülők a hangadás, sírás kezdeti fázisában, annál kevesebbet fog sírni a csecsemő.

Ugyanakkor a baba sírása nem a szülők ellensége, hanem a szövetségese. Segít érteni a baba szükségleteit, hogy megfelelően gondoskodhassunk róla!

 

Mikortól lehet alkalmazni a csecsemőnél a DBL-t?

A DBL már az első naptól kezdve alkalmazható, mivel olyan alapvető reflexekhez kapcsolódik, amelyek már első naptól működnek a babáknál.  Sőt, jó minél előbb kezdeni, mert az első három hónapban használhatjuk a leginkább, ekkor a leghangsúlyosabbak a reflexhangok. Ezért a legajánlatosabb megismerkedni a DBL-lel már a várandósság idején. MIvel a képzéshez az egyszeri vásárlás 3 hónapos hozzáférést biztosít, ajánlom úgy időzíteni a tanulást, hogy szülés utánra is maradjon a hozzáférési időből. :)

 

Az én babám is mind az öt szót hallatni fogja?

Vannak babák, akik mind az öt hangot hallatják, de vannak, akik csak néhányat belőlük. Vannak szülők, akik már az első napokban hallják mind az öt hangot, vannak, akik csak egy-két hét után hallják mindet. A legtöbb DBL-t használó szülő az éhség hangját ismeri föl először.
Érdekesség:

 • a refluxos babák főleg az éhség, böfizés és kényelmetlenség hangját hallatják
 • a krónikus hasfájós babák főleg a bélgörcs, böfizés és kényelmetlenség hangját
 • a nagyon sok babusgatást igénylő babák az éhség hangjának mindenféle változatát
 • az allergiára hajlamosak pedig főleg a böfizni kell kombinációit

 

Mitől univerzális a DBL?

A kutatás során több mint 1000 babát figyeltek meg, 7 országból, több mint 30 nemzetiségből. Mind hallatták a hangokat. A DBL-t használó szülők is szerte a világon megerősítik a DBL univerzális voltát. Ugyanakkor, ha arra gondolunk, hogy minden teniszező (de lehet az más sportág is) nemzetiségtől függetlenül ugyanazokat a hangokat hallatja meccs közben, rájövünk, hogy nem is lehet ez másképp. Ásítás, haskorgás és böfögés értelmezéséhez sem kell megtanulnunk a hangot kiadó személy anyanyelvét, anélkül is megértjük. :)
 

 

Ha gondod akad pár napos/hetes babád sírásainak megfejtésében, és frusztrál vagy elkeserít, hogy nem érted, mire van szüksége, vagy nem sikerül megnyugtatnod, és segítséget szeretnél, hogy megérthesd őt, hívjál!

Szívesen eljövök hozzád haza! 

Felfedezzük együtt babád sírásaiban a különbséget, és megtanítom neked mindazt, amit Priscilla Dunstan felfedezett. Segítek megérteni, mikor éhes, mikor álmos, mikor kell böfizzen vagy görcsöl a hasa, illetve mikor érzi magát kényelmetlenül. Mindezeket ugyanis ösztönszerűen differenciáltan jelzi a csecsemő a hangjaival. Abban is segítek, hogy melyik helyzetben, hogyan nyugtathatod meg picurkádat. Jó anya vagy, tökéletesen el tudod látni babát, szítsuk fel benned ezt az érzést!   

Egy 3-4 órás személyre szabott, otthoni konzultáció ára 300 lej. Ha a tanfolyam elvégzése után igényeltek otthoni tanácsadást, ennek órabére 40 lej.

Éljetek a lehetőséggel, legyen nyugodtabb a picibabás életetek!   :)

A képzésről mondták:

 • Abszolút ajánlom mindenkinek, aki első babáját várja, de nemcsak. Nagyon sok fontos információra tettem szert ez a pár óra alatt, amiről másképp nem tudtam volna, és ez a pár óra után teljesen úgy érzem, hogy sokkal könnyebb lesz majd boldogulni a babával, és megérteni szükségleteit első perctől fogva. Köszönöm! Minden kismama hasznára válik majd! – B.S.
 • Nagyon hasznos és szórakoztató volt a felkészítő. Már most segít abban, hogy magabiztosabban várjam a babát. Örülök, hogy eljöttem, és időt szántam rá. Apukáknak is nagyon hasznos! – B.Sz.E.
 • Számomra új (teljesen új) információk hangzottak el. Nagyon hasznosnak tartom, hogy a gyerekem születésétől fogva figyelhetek a jelzéseire, az alapszükségleteire. Örömmel és lelkesedéssel tölt el csupán a gondolat is, hogy felfedezhetem a gyerekem igényeit, és célszerűen gondoskodhatom róla. Köszönöm a hangulatos, életvidám előadásodat. Sokat segítettél abban is, hogy már a szülés előtt reményteljesebb legyek, mert tudom, hogy van egy használható eszköz, támpont a kezemben. Emellett az is öröm, hogy ezt a férjemmel együtt hallhattuk. Hálás vagyok a tapasztalataid és ismereteid továbbadásáért. – A.E.
 • Hasznos volt. Örülök, hogy időben résztvehettem, és nem akkor, mikor már késő lett volna. Remélem, nem kell túl sok idő elteljen, míg meg tudom különböztetni a sírásokat. Köszönöm, hogy volt ilyen lehetőség itt Marosvásárhelyen. – N.E.
 • Nagyon hasznos volt, nagyon kevés mellébeszéléssel és sok konkrét tippel. – A.A.
 • Sok jó, hasznos információhoz jutottam. Mivel nem vagyok jártas a témában, ez az előadás nagyon jó alapot nyújtott. Köszönöm! – V.K.
 • Kísérőként vettem részt, viszont nem bánom, hogy részese voltam az előadásnak, mivel sok hasznos és eddig nem ismert információra tettem szert, amik a közeljövőben számomra is hasznosak lehetnek. – S.A.
 • Örülök, hogy résztvehettem ezen a tanfolyamon. Nagyon sok hasznos információt kaptam, és a játékok is szórakoztatóak voltak. – B.E.
 • Olyan hasznos dolgokról hallottam, amelyek valahol lényünk mélyén megtalálhatóak, de a világ nagy futásában valahol elvesztődött, vagy csak el van temetve. .... Nagyon örülök, hogy résztvettem ezen az előadáson, és remélem, hogy megkönnyíti majd, ha eljön az idő, a babámmal töltött csodás napokat. Köszönöm! – SZ.SZ.R.
 • Játékos, dinamikus, elméletet és gyakorlatot egyaránt tartalmazó, frappáns felkészítő. – K.T.
 • A DBL kurzus nagyon hasznos. Véleményem szerint minden fiatal anyukának és apukának rendelkeznie kellene egy ilyen alapfokú képzéssel az első baba születése előtt. – Sz.SZ.I.

 
Visszajelzések a DBL-t gyakorlatba ültetőktől

Kérdés: Hasznotokra volt-e a DBL, tudtátok-e használni, könyített-e az első heteken, hónapokon?

 • A Dunstan Baby képzés nekünk annyira hatásos volt, hogy már a kórházban mondta nekem a férjem, hogy hallod, böfiznie kell. Tisztán hallottam a folyosóról beszűrődni az éhséget jelző hangot azoknál a babáknál, akiket épp szopizni vittek:) ... a mienktől szinte sosem hallottam, nagyon komolyan vettem az igény szerinti szoptatást. Hallottuk viszont a hasfájást jelentő hangot, de akkor is az volt a megnyugtató, hogy tudtuk miért sír. Nekem, nekünk adott egy kezdeti önbizalmat, mintegy "használati útmutatót" az újdonsült kisbabánkhoz, ha nagyon le szeretném egyszerűsíteni a hasznosságát. Jóérzéssel és magabiztossággal töltött el, hogy valóban az elejétől tudtuk, hogy különbséget tudtunk tenni az általa képzett hangok között és nem akkor cselekedni, amikor már kétségbeesetten sír. Valószínű, hogy ezért is tudtam mindvégig nyugodt és kiegyensúlyozott maradni, és ráfigyelni, ráhangolódni a babánkra. Nagyon köszönjük! - D. T.
 • Igen ... használt. Néhányszor volt, hogy pár videót újra kellett nézzünk, de mindenkinek csak ajánlani tudom/fogom. Sok kételytől "megmentett" ... Kicsit görcsös babánk volt, de lassan kimaradt hála Istennek. - Sz. R. 
 • Abszolút hasznunkra volt. Azt mondanám, hogy főképp az első 5-6 hétben. Az is jó volt, hogy lányunknak összvissz kétszer volt görcse. De egyből hallottuk, hogy az a baja. - A. E.
 • Nagyon jó volt, az egész család állt neki a falnak (ki van téve a kicsi ágy fölé),s találgatták, melyik sírás. Az álmos sírás a gyakori, néha az eh, neh ritkán van. Mindenképpen hasznos volt. Köszönjük! - N. E.
 • Nekünk nagyon hasznos volt, a babánk majdnem mindegyiket használta/használja. Úgyhogy nagyon jól jött! Köszönjük! - B. Sz. E.
   

Gördülékenyebb újszülött-gondozás!

Nagyobb biztonságérzet!

Szorosabb kötődés!

Kérd a képzést ITT!

Kedves érdeklődő!

Kérlek, add meg a neved és az e-mail címed, amire szeretnéd megkapni a képzés árának átutalásához szükséges adatokat, illetve kifizetés után a képzéshez való hozzáféréshez szükséges felhasználónevet és jelszót! 

Köszönöm!