Szüléskísérés


Szüléskísérés vagy vajúdástámogatás azt jelenti, hogy asszonytársi segítőként állni egy szülő nő mellett az anyává válás legintenzívebb és ugyanakkor leglenyűgözőbb pillanataiban. 

Szüléskísérő, vajúdástámogató, asszonytársi segítő vagy dúla, mindegyik fogalom ugyanazt a hivatást, feladatkört rejti magában: folymatos, személyre szabott és a szülő nő igényeihez igazított fizikai segítséget és érzelmi támogatást nyújtani, ugyanakkor információkkal segíteni a szülőknek megalapozott döntéseket hozni.

Ez a szolgáltatás a 2022-es évben családi okok miatt szünetel!  

Dúlának lenni


2012 őszén indultam el utamon mint dúla a Dona International dúlaképzésén.

A dúla (görög eredetű szó, jelentése: asszonytársi segítő, szolgálat) tudja, hogy a szülés/születés kulcsfontosságú esemény, mely kihatással van a későbbi anya-gyerek kapcsolatra, gondoskodásra, nevelésre, sőt az egész családra, ezért minden tudását, erejét és tapasztalatát a vajúdó nő szolgálatába állítja. Ha egy nő megtiszteli bizalmával, és felkéri, kísérje el az anyává válás útján, a kirendelt időben figyelmét osztatlanul a vajúdóra irányítja, mellette áll folyamatosan és mindvégig, ha kell, hallgat, ha kell, simogat, ha kell, tanácsot ad vagy elmagyarázza a történéseket, bátorít, megerősít, ha kell, masszíroz, borogat, vizet vagy zsebkendőt kínál, ha kell, segít felállni, leülni, ellazulni, segítséget kínál bármiben, mindenben, és ha kell, az apát is segíti abban, hogy élettársa legjobb partnere lehessen a szent folyamatban. Gondoskodó szeretettel van jelen. 

Nagyon megtetszett ez a szolgálat, mert már előtte elhívást éreztem arra, hogy vajúdó nőknek segítsek szépen végigjárni a szülés útját, és nem megtörten kerülni ki ebből a történésből, ami igazából női életünk egyik legszebb eseményének lett kitalálva.

Tehát társsá lettem, asszonytárssá, segítővé. Szívügyem, hogy a szülések úgy zajlódjanak, ahogyan Alkotónk eltervezte, megálmodta számunkra! Tele erővel, csodával, szentséggel, jóval, szeretettel, ami kizárja a félelmet és szenvedést!

Dúlával szülni


A tapasztalatok és kísérletek azt mutatják, hogy számos jótékony hatása van úgy az anyára, mint a babára nézve annak, ha a szülő nőnek folyamatos, személyre szabott, figyelmes gondoskodásban van része:

 • elősegíti az anyák és babák jólétét
 • a dúlai segítséget kapott nők kevesebb fájdalmat és kellemetlenséget élnek át
 • hatékonyan csökkenti a komplikációk esélyét, mert növeli az anya biztonságérzetét és magabiztosságát
 • csökken az orvosi beavatkozások száma
 • jobb az anya-baba kapcsolat
 • az anyák gyengédebbek újszülöttjeikkel
 • nagyobb elégedettség a szülésélménnyel
 • megnövekedett önbizalom
 • zökkenőmentesebb szoptatás
 • ritkább a gyermekágyi depresszió előfordulása

Amit nem teszek

 

 • nem vizsgálok, nem értékelek leleteket, nem végzek semmiféle, az egészségügyi személyzet feladatköréhez és kompetenciájához tartozó dolgot
 • nem erőltetem rád a saját véleményemet, és nem beszéllek rá fölöslegesen olyan dolgokra, amiket nem szeretnél
 • nem hozok a szülők helyett döntéseket, illetve nem tolmácsolom a szülők döntéseit helyettük az egészségügyi személyzet fele

Miben áll konkrétan a segítségem?


Dúlaként támogatlak, segítelek, megerősítelek, biztatlak és mindvégig kitartok melletted!

Igényt tarthatsz a teljes csomagra a felkészüléstől a gyermekágy végéig, de csak egy-egy mozzanatra is, legyen az egy a felkészülést segítő beszélgetés, vagy szülésélmény-feldolgozás, vagy bármi más mozzanata az eseménynek.

 

 

 • Várandósság alatt segítséged lehetek a szülésre készülésben. 

 • Annyiszor találkozhatunk beszélgetni, ismerkedni, felkészülni, ahányszor csak igényled.

 • Segítek, ha szeretnéd, felvázolni annak a szülésnek a képét, amit szeretnél magadnak és a babádnak, ugyanakkor segítek abban, hogy ezt a lehető legnagyobb mértékben megvalósíthasd.

 • Segítek a félelemoldásban, korábbi élmények feldolgozásában.

 • Segítek a megalapozott döntéshozásban, nem aszerint, ahogyan én gondolkodom, hanem a te igényeid szerint, hiszen az egyik legfontosabb dolog, hogy vajúdás alatt te biztonságban érezd magad!

 • Nekem te számítasz és a babád, hogy csodás szülés/születésélményben legyen részetek, amely jó alapja lesz kapcsolatotoknak, közös utatokat. 

 • Ha szeretnéd, szívesen elkísérlek egy szakorvosi vizsgálatra is, hogy megismerkedjek orvosoddal, és megbeszéljük vele, hogyan alkothatunk majd téged segítő, jó csapatot vajúdásod és szülésed alatt.

 • A várandósság 36. hetétől indul a dúlaszolgálat, amikortól napszaktól függetlenül elérhető vagyok telefonon nemcsak a nagy napra várakozva, hanem hogy támasz lehessek bármilyen aggodalom, kérdés is merüljön fel.

 

 • Ha eljött a nagy nap, attól a pillanattól vagyok melletted, amikortól szeretnéd, és hívsz. Megérkezésemtől végig melletted leszek, bármilyen helyszínen, folyamatosan, időkorlát nélkül.

 • Segítek biztonságban érezni magad, elfogadni és megélni érzelmeidet, félregördíteni az esetleges lelki akadályokat.

 • A fizikai kényelmetlenség érzését a lehetőségekhez mérten oszlatom, igyekszem az intimitást és kényelmet megteremteni, biztosítani természetes fájdalomcsillapítási technikákat alkalmazva, mint relaxáció, masszázs, borogatás, illatok, vizualizáció, mozgás.

 • Személyes törődést biztosítok minden kis és nagy dologban, legyen az egy korty víz, meleg zokni, zsebkendő, energiabomba, ...

 • Segítek az apának jelen lenni, aktív segítőnek lenni, apává válni.
   

 

 • Szülés után mellettetek maradok az első órában vagy órákban, igényetek szerint, valamint ez után is rendelkezésedre állok, ha kérdésed van, vagy tanácsra van szükséged.

 • A gyermekágyi időszakban legalább egyszer találkozunk, hogy felelevenítsük a nagy eseményt, átbeszéljük, együtt hálát adjunk. 

 • Segítségedre lehetek, ha igényled, a szoptatásban, illetve a ház körüli teendőkben is, hogy te pihenhess és a babára és magadra figyelhess. 

Dr. Marshall Klaus kísérlete


Dr. Marshall Klaus gyermekgyógyász és neonatológus professzor vezette be a dúla-szolgálatot az Amerikai Egyesült Államokban az 1980-as években. Több mint kétezer megfigyelést végzett komplikációmentes várandósságú, hagyományos szülészeti ellálásban részesülő nőkkel. Két csoportra osztva őket, szüléskor az egyik csoportban dúla is jelen volt a szülésnél, míg a másik csoportban nem. Sokatmondó eredmény született: a dúla által is kísért szüléseknél a vajúdás időtartama 25%-kal lerövidült, a császármetszések száma 50%-kal csökkent, 40%-kal kevesebbszer kellett oxitocin, 30%-kal kevesebbszer fogót, fájdalomcsillapítást, 60%-kal kevesebbszer epidurális érzéstelenítést, valamint gátmetszést végezni. Az apák is sokkal aktívabbak voltak dúlák jelenlétében, jobban bevonódtak a folyamatba. A szülést követő órákban a dúlával szült anyák gyengédebbek voltak újszülöttjeikkel, kevesebb szoptatási nehézséggel kellett megküzdjenek, kevésbé voltak aggodalmasak, és a gyermekágyi depresszió is jobban elkerülte őket. Mindez arra enged következtetni, hogy minél több személyre szabott figyelmet és gondoskodást kap egy nő a vajúdás, szülés és gyermekágy érzékeny időszaka alatt, annál nagyobb biztonságban érzi magát, amitől könnyebben és kevesebb komplikációval szül, könnyebben alakul ki és mélységesebb a kötődése, a jó kapcsolata a babával, és annál inkább érezheti kompetesnek magát mint anya. (Marshall H. Klaus, M.D.: Mothering to Mother; Addison-Wesley Publishing Company 1993)

 

Ez a szolgáltatás a 2022-es évben családi okok miatt szünetel!


 Felkérés: nincs időponthoz kötve, hogy meddig kell megkeresned a felkéréssel. Akkor keress meg, amikor fontossá válik számodra, hogy egy képzett és tapasztalt segítő legyen melletted vajúdás és szülés alatt. Viszont minél előbb megkeresel, annál jobban egymásra tudunk hangolódni, és annál biztosabb, hogy el tudom vállalni a szülésed kísérését.


  Díjak: mivel változó az igény, hogy a teljes időszakra vagy csak egy-egy mozzanatra kérnek fel, változó a díj is. Tájékozódásképpen egy olyan felkérés díja, melyben benne van egy vajúdás/szülés előtti, és egy azutáni találkozó, a 3-5 hetes készenléti idő, valamint a teljes vajúdás és szülés ideje, 500 lej. 

Már egy éve, hogy megismertem Melindát, A Doulat. Igen, A Doulat. Isten ajándéka volt egy kegyetlen szülés után. Isten ajándéka volt a hosszú és rögös gyógyulás végén. Úgy testi, mint lelki gyógyulás. Ha azt kérdezed, mi jut eszembe róla, csak egy dolog, de az összefoglal mindent. A csodálatos kezei. Gyógító, meleg, szeretetet sugárzó kezekkel van megáldva. Sok időnk nem volt ismerkedni, de most, visszatekintve, talán annyi pont elég volt. Sokkal nagyobb szerepe volt életemben, mint én azt akkor felfogtam. Segített kapcsolatot teremteni Istennel. Segített kapcsolatot teremteni a még meg nem született lányommal. Eggyé váltunk az utolsó órákban gyermekemmel és együtt születtünk meg. Melinda mindvégig mellettünk volt. Végig tudta, mi a feladata, hogy nekünk csodálatos és könnyű óráink legyenek együtt. Úgy képzeld el, mint egy angyalt. Nem látod, de tudod, hogy ott van és vigyáz rád és mikor szükséged van rá, ott terem melletted. Önmagam lehettem vele. Gátlásaimat le tudtam vetkőzni és nem szégyelltem magam ezért. Csak egy dolgot tanácsolnék a kismamáknak. Minél több időt töltsetek Melindával. Legyetek nyitottak tanításaira és engedjétek át magatokat neki, mikor már úgy érzitek, nem bírjátok tovább.

Őszinte szeretettel, TímeaNem hiszek a véletlenekben és ezt az is megerősítette bennem, hogy a Jóisten nem hiába terített utamba ezelőtt 10 évvel. Már találkozgattunk (szülésfelkészítés), amikor rájöttünk, hogy az egyetemről ismertük egymást, de még nem volt bennem eldőlve, ha akarok- e dúlát vagy sem.

Igazán nem is tudom, melyik volt az a pillanat, amikor úgy éreztem, hogy "Akarom!" De végül így döntöttem és életem egyik legjobb döntése volt.

Te voltál az a személy, akinek bármilyen kérdést feltehettem a szülésről, akinek elmondhattam minden érzést, minden félelmet, ami bennem volt és mindenre volt egy válaszod, egy-egy megnyugtató szavad. Szavaidból, de főleg a biztató és pozitiv kisugárzásodból rengeteg erőt és reményt merítettem ki.

Amikor eljött "a nagy nap" és kezdődtek a fájások, nyugodt voltam. Akkor kezdett az egész reálissá válni, amikor felhívtalak, mondtam, hogy milyen időközönként és milyen fájásaim vannak és te azt mondtad, "Na, ez az, Viola. Ezek szülési fájdalmak." Nemsokára meg is érkeztél haza hozzám. Én ez időben ültem s a fájások közötti szünetekben imádkoztam. Nyugtalan voltam, vajon milyen lesz? Vajon kibírom? Vajon Melit be fogják engedni velem a szűlőszobába?

Reggel 7-kor úgy döntöttem, felhívlak. Nemsokára itt is voltál. Mikor beléptél a szobámba kissé megnyugodtam. Akkor is hoztál magaddal pozitív energiát. Súrolgattad a hátam fájások közben, bátorítottál és együttéreztél velem. A korházba már 5 cm-es tágulással értünk be. Ez is jele annak, hogy mennyire nyugodt voltam otthon, veled. Amikor már délután 4 óra lett és nem tágultam tovább, plussz, hogy nagyon féltem az oxitocintól, te akkor is bátorítottál.

Az oxitocintól nagyobbak és intenzívebbek lettek a fájások, de hál Istennek tágúltam tőle. Megérte.

Olyan rosszúl esett, hogy a kitolásnál nem engedték, hogy a fejemnél légy ... Este fél 8kor megszületett Ricsi. Szóhoz sem tudtam jutni amikor mellém hozták, csak sírtam és pusziltam.

Melinda, mit is csináltam volna nélküled?! Olyan jó volt, hogy ott voltál. Velem szenvedtél, masszíroztál, simogattál.
Szívből köszönök mindent és remélem a második szülésemnél is a dúlám leszel.

Viola