Természetes fogamzásszabályozás


Női ciklus = csoda és áldás, a termékenység és szerelem dinamikája!
Újfajta látásmódot és megbízható fogamzásszabályozást kínál a dr. Rötzer-féle tüneti-hőmérőzéses módszer!

 

Prof. Dr.med. Josef Franz Rötzer (1920-2010) egy Istent szerető, osztrák általános orvos volt, aki munkásságát, felesége támogatásával, az első igazán megbízható tüneti-hőmérőzéses módszer kidolgozásának szentelte. Kutató munkáját 1951-ben kezdte. 1974-től lányával, Elisabeth Rötzerrel közösen munkálkodott, aki édesapja halála óta az NER intézmény (Institut für Natürliche Emfängnisregelung) vezetője.

A természetes fogamzásszabályozás (rövidítve TFSz), nem fogamzásgátlás, hanem egy életforma, ami elősegíti a gyermekáldás bekövetkezését, vagy a foganás elkerülését. A módszer, mely a nők életének termékeny szakaszában mindvégig alkalmazható, arra a tudományos tényre alapszik, hogy a női ciklus termékeny és terméketlen napjai nagy megbízhatósággal elkülöníthetők egymástól.

Egy természetes, mesterséges hormonoktól mentes, megbízható, egészséges, de odafigyelést igénylő módszer ez. Odafigyelést önmagadra, a párodra és a kapcsolatotokra.

Soron következő képzésünk

 • Jelenleg nincs beütemzett képzés

Tüneti-hőmérőzéses (szimptó-termál)

 • a mindennapos megfigyelés által megtanulja a nő, illetve a pár a méhnyaknyákot mint a termékeny időszak jelét értelmezni, míg az ébredési hőmérsékletből, összevetve a nyáktermelődéssel, a terméketlen időszak kezdetét kiolvasni.
 • Ez a két legfontosabb pillére a módszernek: a termékenységre utaló jelek, tünetek (szimptó), és az ébredési hőmérséklet (termál) figyelése.
 • Ehhez tevődik hozzá az önmegfigyelés, a méhnyakvizsgálat, illetve az egyéb kisebb jelek, amelyek szintén a termékeny és terméketlen időszakok váltakozását mutatják.
Mindezen jelek felismerését és értelmezését tanítja meg a módszer.

Természetes

 • hisz csakis a test jelzéseit használja
 • semmilyen módon nem avatkozik bele a természet-adta biológiai folyamatokba sem a nőnél, sem a férfinál
 • ugyanakkor semmiféle mesterséges hormonbevitellel vagy testidegen eszköz használatával nem jár. Így segít megőrizni a test egészségét is.

Megbízható

 • A TFSz megbízhatósága a gyermekáldás elkerülése céljából felér a sterilizációéval: 99-100%.
 • Hatékonyságának és megbízhatóságának magas foka annak köszönhető, hogy a test termékenységet mutató jelei közül nem csak egy jelre alapoz, hanem legalább kettőt, sőt ennél többet is egybevet ahhoz, hogy meghatározza a termékeny időszak kezdetét és végét. 

Segíti a testünkhöz való pozitív hozzáállást.

Annak köszönhetően történik ez, hogy a nő, a ciklusát tekintve a termékeny és terméketlen időszakok váltakozására figyel, megélve minden ciklusban a csodát, hogy akár új embernek is adhatna életet. Ezzel a ciklikus lüktetés többé már nem csak a vérzésről szól, hanem magáról a termékenységről. Ugyanakkor mai zsúfolt világunkban nem igazán vagyunk fogékonyak testünk finom jelzéseire, ez a módszer viszont bevezet a test biológiai működésének csodálatos világába, és megtanít a külső jelekből megérteni a belső nemi folyamatokat.

Saját testműködéshez igazodik.

A tévhittel ellentétben, miszerint "természetes módszerben csak az bízzon, akinek 28 napos ciklusai vannak", a TFSz igenis bármilyen ciklusra hajlamos személy/pár biztonságosan használhatja, hiszen a saját testműködés felismerését tanítja. Nem kell, hogy sablonszerű ciklusaink legyenek!!! Mivel egy többpilléres módszer, hatékonyan használható időtartamban nagy különbségeket mutató ciklusok esetén is! Ugyanis nem számokra alapoz, hanem megtanít felismerni, hogy éppen "most" mi zajlik a női testben, így ehhez igazíthatjuk a szexuális viselkedésünket.

Minden élethelyzetben/időszakban alkalmazható

•    serdülő lányként már elsajátítható a módszer, és használatával a lány a termékenység csodájával ismerkedhet meg, nem pedig egy tabu-témával
•    akár rendszeres, akár rendszertelen a ciklusod, hiszen ez a módszer nem skatulyáz be! (lásd fennebb)
•    szülés után
•    szoptatás idején
•    a változó években

Páros út!

A TFSz ösztönzi a beszélgetéseket, párbeszédet tart fenn, hiszen beszélni kell róla, hogy a ciklusban épp hol tart a pár, és hogyan igazítják ehhez a viselkedésüket. Közös a felelősség!

A módszer egy PÁROS ÚT! Csak a nő vagy csak a férfi nem tudja "intézni". Így számos jó hatása van a párkapcsolatra. Ilyenek a fent említetten kívül a egymás iránti tisztelet és egymás értékelésének növekedése, serkenti a kiengesztelődést, teret ad a romantikus szerelem megélésének az önmegtartóztatás idején, és hónapról hónapra belekóstoltat a nászéjszaka édességébe.

A TFSz-t használó párok között a válás csupán 3% egy 2008-as európai felmérés alapján, amiben 1131 házas személy szerepelt!
 

Számomra az egyik nagyon nagy pozitívuma a módszernek, hogy nem beskatulyáz, hanem megtanít megérteni a saját testem működését, és megóvja a családot az esetleges abortusz traumájától, növelve a szülői egységet és felelősségérzetet. A gyerekekre nézve pedig ismerhetjük fogantatásuk idejét, és a szexuális nevelésüket is megkönnyíti.
M.Melinda

 És végül, de nem utolsó sorban, egy olcsó fogamszásszabályozó módszer, mely szabaddá tesz a tablettáktól, illetve a periodikus orvosi konzultációktól! Használatához nem szükséges más, mint egy könyv vagy képzésen való résztvétel, egy analóg hőmérő, havonta egy papírlap és 2 írószer. :)

A módszer kellemetlennek titulált oldala, hogy naponta hőmérőzni kell, figyelned kell magadra, és ezeket a megfigyeléseket következetesen föl kell jegyezni, illetve, hogy van az a bizonyos önmegtartóztatásos időszak, ha éppen nem szeretnénk babát. A mindennapos hőmérőzés egy idő után nem mindennapos, hanem csak időszakos, a megfigyelések észlelése és följegyzése pedig nem kerül több időbe, mint pár perc naponta (max. 10 perc). Viszont valóban következetességet ígényel a módszer, és adott az a kb. 9 napos időszak, amikor a nemi egyesülés kerülendő, ha a pár éppen nem szeretne babát. Ez néha hosszúnak tűnhet és nem könnyű, de élhető, sőt örömtelivé tehető ez az időszak is, akárcsak egy tiszta jegyesség. 

Ahogy a képzésen szoktuk mondani: ha kihasználja a pár azt az időszakot, amikor "bármennyit" lehet szeretkezni, ez az időszak még jól is eshet. :)))

 

A módszer elsajátítását nem csak házasságban élőknek ajánljuk, hanem egyedülállóknak, sőt fiatal lányoknak is (a megfigyelések gyakorlásához nem szükséges a szexuális kapcsolat!), mert erősíti a női öntudatot, csökkenti a menstruáció körüli kellemetlenségeket, és megtanít együtt lüktetni a termékenység-terméketlenség ciklikusságával, sőt rendszerezheti a ciklusokat. 

A TFSz biztonságos használatához megbízható forrásból eredő teljes ismeret elsajátítására van szükség.

Ennek útjai:

 • egy kétalkalmas alapkurzuson való részvétel, vagy
 • dr.med. J. Rötzer Természetes Fogamzásszabályozás című könyvének magánúton való áttanulmányozása. (Ha szeretnél egy könyvet, vedd föl velünk a kapcsolatot. :) )
   

 

 Alapkurzusunk kétalkalmas és összesen 9 órát ölel fel. 

 • Az első alkalom egynapos, 6 óra, délelőttre és délutánra leosztva.
 • A második alkalom 3 óra, melynek időpontját mindig az első alkalom végén, az aktuális csapat igényeihez igazítjuk.
 • A két alkalom között 1-2 hónapos szünetet szoktunk tartani, hogy idő legyen a személyes megfigyelésekre, tapasztalatszerzésre.
 • Az első alkalom napi időbeosztása:
  • délelőtt (10:00-13:00 óráig)
  • délután (14:30-17:30 óráig)

  Helyszín: Marosvásárhely, Govora utca 2. szám.


  A képzés ára

 • Marosvásárhelyen: 250 lej / pár vagy egyén.
 • Ha más városban kerül sor a képzésre, ez egy picit módosul az útiköltség miatt.

  Oktatók: Mărgulescu Melinda és Cotiso, képzett TFSz-továbbadók és négygyermekes szülők


  A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges!

 • Ennek határideje 1,5 héttel a kezdőalkalom időpontja előtt.

 

 

Személyes tanácsadás bármikor ingyenesen igényelhető az alábbi elérhetőségeken:

      eletszuletik@gmail.com

      0742-960 289 (Melinda)

      0740-885 653 (Cotiso)

 

Letölthető táblázat személyes használatra ITT található!

Érdemes megtanulni. Valóban nagyon megbízható, gazdag, s segít, hogy jobban figyeljek magamra, tanuljak magamról. Nagy pozitívum az, hogy a férjem segít ebben, hogy ő ébreszt, készíti elő a hőmérőt, ő jegyzi fel az adatokat, ez számomra szeretetgesztus, jó hely arra, hogy együtt teljes vállbedobással növekedjünk.

Cs.E.


Nagyon tetszik, biztonságosnak, megbízhatónak gondolom, mivel a test, a hormonok működését veszi alapul.

K.B.


Természetes módszer, ami nem sérti a férfi és a nő méltóságát, szabadságát! Ajánlani tudom mindenkinek, még így tapasztalatlanul is! :)

Cs.Sz.


Tetszik! Szeretem, mert személyreszabott, nem szigorú törvényszerűségek halmaza. Arra tanít, hogy foglalkozzak magammal, és becsüljem a testem.

A.Zs.


Cotiso és Melinda nagyon hitelesek, magabiztosan kezelik a módszert, pontos válaszokat tudnak adni a kérdésekre. Maga a módszer is pontos és megbízható, és pozitív változást hoz a pár életébe, akár szeretnék, akár elkerülnék a gyermekáldást. És szeretettel ajánom mindenkinek.

D.N. 


Nagyon biztató számomra az, hogy természetesen ilyen nagy biztonsággal lehet szabályozni a foganást. Örülök, hogy már most nekifogok, hogy megismerkedtem ezzel, remélem, mikorra élesben megy majd, magabiztosan fogom tudni használni.

D.R.


Szerintem nagyon jó. Szándékomban állt megszebadulni a tablettától, de nem tudtam hogyan. Mostmár csak csinálni kell. :)

M.V.Gy.


Jónak tűnik, érdekesnek. Ránevel, hogy jobban figyeljek magamra.

D.I.


Nagyon jónak találom. A gyakorlat majd igazolni fogja.

F.CS.


Szerintem ez a legjobb minden szempontból azok közül, amiket eddig ismertem.

F.É.