Miért legyen a rágcsalánc 100% biopamut fonalból?


Miért legyen a rágcsalánc 100% biopamut fonalból?


  2020. június 30.

100% pamutfonallal kezdtem. Váltottam GOTS tanúsítvánnyal rednelkező biopamut fonalra a kisbabák érdekében! Miért is? Ha tovább olvasol, megtudhatod.

Az első nyakláncokat én is egyszerűen 100%-os pamutfonallal készítettem. Örültem, hogy milyen nagy a színválaszték. Aztán elkezdett foglalkoztatni a dolog, hogy vajon ezek a fonalak hogyan vannak festve? Tudom garantálni a vevőnek/megrendelőnek azt, hogy ha a baba rágcsálni fogja, nem jut a szervezetébe semmiféle káros anyag?

Kerestem, kutattam előállítási módok, színezési technikák után. Horgolt babajátékok készítőitől is érdeklődtem, és a válaszaik további kutatásra ösztönöztek, kiderült ugyanis, hogy a lelkiismeretesebb babajáték-készítők nem egyszerű 100%-os pamutfonalból dolgoznak, hanem BIOpamut fonalat használnak, hogy valóban biztonságos legyen a babákra nézve.

A babák a szájukba veszik ezeket a horgolt csodákat, hiszen erre lettek kitalálva, hogy lefoglalja őket hordozás, szoptatás közben, hogy a fogínyüket masszírozza, hogy a különböző textúrák és formák a felfedezés örömét adják. Igen ám, de a kisbabák nyála igencsak jó „oldószer”, és rágcsálás, kóstolgatás közben mindent is kioldhat a fonalból, ami ha nem emberbarát módon lett előállítva, megfestve, biza káros is lehet a babára nézve.

Az organikus pamutot (biopamut) olyan anyagok használatával, és olyan módszerekkel termesztik, amelyek csekély hatással vannak a környezetre. Az organikus gazdálkodás alapelve, hogy a természettel együtt dolgozik, és nem ellene. A gyapotot vegyszerek nélkül termesztik, és pamutot vegyszerek nélkül állítják elő.

A biopamut tiszta, természetes, és légáteresztőbb, jobb az érzékeny bőrnek. Mivel az organikus pamut termesztése és gyártása mérgező vegyi anyagok nélkül történik, így mentes marad a szintetikus mérgektől, melyek a bőrrel való érintkezés útján akár véráramba is bekerülhetnek.

A Globális Organikus Textil-szabvány (Global Organic Textile Standard), a GOTS célja, hogy meghatározzon egy, az ökológiai szövetekre vonatkozó univerzális szabványt - a gyapot termesztésétől és betakarításától, a környezetileg és társadalmilag felelős (Fair Trade) gyártáson keresztül a címkézésig - annak érdekében, hogy hiteles biztosítékot nyújtson a fogyasztók számára.GOTS által jóváhagyott termékek soha nem tartalmaznak potenciálisan káros vegyi anyagokat, vegyszereket, amelyek a hagyományos textilgyártásban találhatók.

Úgyhogy elkezdtem GOTS tanúsítvánnyal rendelkező BIOpamut fonalak után kutatni. Nálunk, Romániában, nem olyan nagy a választék, hiszen nem nagy még a kereslet rá, de nagy örömömre, fellelhető. Kicsit drágább, és korántsem olyan nagy a fonalvastagság- és színválaszték, mint a 100% egyszerűen csak pamutfonalaknál, de talán a baba biztonsága messzemenően fontosabb.

Így hát, én már csak 100% BIOpamut fonalból horgolok rágcsaláncokat! Megnézhetitek a választékot ITT

Ha valaki kiegészítőnek vásárolja (mint például EZT), nem rágcsaláncnak - mert formájukat és színvilágukat tekintve úgy vannak összeállítva, hogy ne csak a kisbabás időszakban vagy kisbabás hölgyeknek lehessenek trendi kiegészítői, hanem bárkinek, bármikor -, annak természetesen felajánlom a nagyobb színválasztékot, de rágcsaláncnak csakis a BIOpamut fonalból készült változatokat ajánlom!

Kisbabátok érdekében fektessetek hangsúlyt erre! Lehet, hogy picit drágább, mint a 100% pamutfonalból készültek, de megéri! A baba egészsége, jóléte fontosabb! 😊

Ezt olvasta már?